Konferencja metodyczna „Czy wiesz, co jesz?”.

„Polska młodzież ma dużo łatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności niż młodzież
z innych krajów. Efekt jest oczywisty – narastająca otyłość.” Taką informację podał program informacyjny w ostatnich dniach. Okazuje się, że narasta problem otyłości wśród dzieci
i młodzieży. Dlatego konieczna jest edukacja młodego pokolenia w zakresie zdrowego żywienia.

W jaki sposób przekazać młodzieży konieczne informacje, przydatne teraz i w dorosłym życiu? Najlepiej w atrakcyjnej formie, w dodatku tak, by to sama młodzież była zaangażowana w działanie.

17 kwietnia br. w XXXV LO została zorganizowana konferencja metodyczna
pod wielce wymownym tytułem „Czy wiesz, co jesz ?”. Organizatorki: Pani Ewa Łoś – dyrektor XXXV Liceum Ogólnokształcącego oraz  Krystyna Solarz metodyk wychowania fizycznego zaprosiła do współpracy najbardziej kompetentne osoby w tej dziedzinie,
z Wyższej Szkoły Edukacji Zdrowotnej i Uniwersytetu Medycznego. Dr Anna Kubiak
w bardzo ciekawym wykładzie przedstawiła zagadnienia przemysłowej produkcji żywności. Wiążący się z tym problem genetycznej modyfikacji żywności poruszył też dr Mariusz Mianowany. Z wystąpień naukowców płyną bardzo ważne wnioski dla młodzieży, po to, by stali się świadomymi konsumentami. Żywność genetycznie modyfikowana jest faktem. Do dziś nauka nie odpowiedziała jednoznacznie, czy jest ona pełnowartościowa czy szkodliwa dla ludzi. Konieczne jest umieszczanie dokładnej informacji i klarowne oznakowanie żywności GM. Środowiska naukowe twierdzą, że najkorzystniejsza – ze zdrowotnego punktu widzenia – jest konsumpcja tych potraw, które przygotowywane są z produktów charakterystycznych dla danej szerokości geograficznej czyli strefy klimatycznej. Przy tak istotnych uwarunkowaniach przemysłowej produkcji żywności trzeba tylko świadomie wybierać produkty.

Dr Anny Bednarek-Gejo w zajmujący sposób przedstawiła zasady zdrowego żywienia i ich wpływ na rozwój dzieci i młodzieży. Temat niby znany, wielokrotnie omawiany,
ale prelegentka przedstawiła bardzo ciekawe informacje na temat nie tylko spożywania produktów, ale także, jak je kupować, na co zwracać uwagę. Masło – każdy wie, jak smakuje. Nie każdy natomiast wie, jak istotne są składniki masła, zawartość tłuszczu, konsystencja czy kolor. Podobnie chleb, miód czy mleko. Przemysłowa produkcja żywności zmusza
do stosowania substancji, które pozwolą na dłuższe przechowywanie, na przebycie dłuższej drogi produktu od producenta poprzez hurtownie do sprzedaży detalicznej. Jak się okazuje, istotne jest uważne czytanie informacji na opakowaniach, a także znajomość oznaczeń substancji konserwujących. Zdarza się i tak, że producenci podają nieprawdziwe informacje, zatajając te istotne dla kupującego.

O konserwantach w żywności i ich wpływie na zdrowie traktowała prezentacja przygotowana przez uczniów XXXV Liceum Ogólnokształcącego i Szkoły Podstawowej
nr 101. Przygotowanie prezentacji przez uczniów to większe ich zaangażowanie, poszerzenie wiedzy w danym zakresie i co za tym idzie, świadome wybory żywieniowe.

Celem konferencji było dostarczenie rzetelnej wiedzy, co było zadaniem zaproszonych prelegentów. Uczniowie zaś na swoją miarę mieli pokazać wiedzę na temat zależności zdrowia od żywienia. Przekrój wieku uczniów był szeroki, od szkoły podstawowej przez gimnazjum do liceum. Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 137 w zabawny sposób pokazali wartość witamin. Uczniowie I Gimnazjum zaprezentowali filmy o warzywach i ich roli w żywieniu oraz o tym, czy ludzie odżywiają się zdrowo. Wyniki sondy ulicznej wskazują, że przeciętny Polak nie zawsze wie, czy jego jedzenie jest zdrowe i jak powinien wybierać produkty w sklepie.

Tematycznym uzupełnieniem poruszanych problemów były prezentacje uczniów
II Liceum Ogólnokształcącego. Zagadnienia anoreksji, bulimii, raka oraz zdrowego stylu życia młodzieży to tematy bardzo istotne dla młodego człowieka. Warto mówić o tych sprawach jak najczęściej, aby młodzież świadomie kierowała swoim życiem, wiedząc, jakie pułapki czekają przy zakupie żywności lub korzystaniu ze zbiorowego żywienia typu bary, puby czy cukiernie.

Konferencja na temat „Czy wiesz, co jesz ?” zgromadziła około 50 osób – nauczycieli
 i uczniów. Uczestnicy wykazali duże zainteresowanie przedstawionymi treściami. Można mieć pewność, że przekazana wiedza nie pójdzie na marne, Nauczyciele wzbogacili swoje kompetencje w zakresie edukacji zdrowotnej, która jest elementem podstawy programowej wychowania fizycznego. Uczniowie, którzy sami prezentowali czy to skecz, przedstawienie, film czy prezentacje staną się emisariuszami w dobrej sprawie.

Krystyna Solarz